Suspense Publishing
Nieuwsbrief & Catalogus
Shop
Over zijn Lijk
Dubbelziel
Fragment
9789088530258.inddTitel: Dubbelziel [A memory of demons]
Serie:
Vintage Mystery
Auteur: David Ambrose
ISBN:  9789088530258
Paperback met flappen | 301  pagina’s Shop
E-book:
9789088530272 (E-pub) Shop
Audioboek: 9789088530364 Luisterrijk
Vertaler: Smart Translations (Amsterdam)
Genre: SuspenseusavlagDavid Ambrose (1943) studied Law at the University of Oxford. His six thrillers of mystery were published in twenty countries and earned him the label Hitchcock meets Hawking. As scriptwriter he also worked for film, theater and television. He scripted twenty Hollywood movies (among others The Final Countdown, Amityville and D.A.R.Y.L), three stageplays and countless hours of television. He worked together with Orson Welles and Gene Roddenberry, as well as actors such as Sharon Stone and Pierce Brosnan. Ambrose was born in England, and now lives with his wife in Switzerland.The Man Who Turned into Himself, Superstition, Coincidence, The Discrete Charm of Charlie Monk, A Memory of Demons.

vNLvlagdavidambroseDavid Ambrose (1943) studeerde rechten aan de Universiteit van Oxford. Zijn zes mysterieuze thrillers zijn verschenen in twintig landen en leverden hem het etiket op Hitchcock ontmoet Hawking. Als scriptschrijver werkte hij ook voor film, theater en televisie. Op zijn naam staan twintig Hollywood films (waaronder The Final Countdown, Amityville en D.A.R.Y.L), drie toneelstukken en talloze uren televisie. Hij werkte samen met grootheden als Orson Welles en Gene Roddenberry, en met acteurs als Sharon Stone en Pierce Brosnan. Ambrose is geboren in Engeland en woont nu met zijn vrouw in Zwitserland.Geestkracht, Hersenspel, Dubbelziel

Synopsis
Tom Freeman denkt dat zijn demonen achter hem liggen. Na een periode van alcohol- en drugsmisbruik die hem bijna het leven heeft gekost, is hij al tien jaar clean. Zijn carrière loopt uitstekend, hij is gelukkig getrouwd met Clare en ze hebben een dochtertje, Julia.
Maar als Julia begint te praten, blijft ze maar volhouden dat ze Melanie heet. En dat Tom en Clare niet haar echte ouders zijn.
Geplaagd door een terugkerende nachtmerrie waarin hij een jong meisje heeft vermoord, doet Tom de verkillende ontdekking dat zijn dochter bezeten is door de geest van een meisje dat tien jaar eerder is verdwenen, precies op de plek waar Tom zijn laatste, door alcohol en drugs veroorzaakte black-out had…
En nu wil ze wraak…

Reviews

NBD Biblion:
Nadat hij een leven vol drank en drugs heeft afgezworen, is Tom nu gelukkig getrouwd en vader van dochtertje Julia. Maar zijn demonen keren terug, als hij ontdekt dat Julia bezeten is door de geest van een meisje dat tien jaar eerder spoorloos verdween op de plek waar hij zijn laatste door alcohol veroorzaakte black-out had. In zijn herhaaldelijk terugkerende nachtmerries vlucht hij uit de kelder van een oud huis, waar zich het lijk van het verdwenen meisje bevindt. Doordat zijn dochter steeds beweert dat ze Melanie (het verdwenen meisje) is, wordt Tom onzeker of hij in de alcoholroes dit meisje iets heeft aangedaan. Een psychiater biedt hulp. Met vaart geschreven spannen mysterieus verhaal in vier onderdelen. Het tweede en laatste deel wordt verteld door een ik-persoon, respectievelijk de moordenaar en dochter Julia. Veel actie met een vleugje horror en bovennatuurlijke elementen. Prima dialogen. Karakters komen redelijk uit de verf. Eerste deel uit de serie ‘Vintage Mystery’ waarin de uitgever niet eerder in het Nederlands verschenen hoogstaande thrillers opneemt.

***

Kees de Bree, Hebban/Crimezone.nl: Klassieke suspense-mystery
juni 2014: 4 sterren voor plot, spanning, leesplezier, schrijfstijl, originaliteit en psychologie.
In de schaduw van grootmeesters als Stephen King en Dean Koontz publiceert de Britse misdaadauteur David Ambrose (1943) al decennialang spannende romans waarin misdaad, spanning en mysterie op kunstige wijze worden verweven met bovennatuurlijke elementen. Ambrose is een vakman die niet alleen romans schrijft, maar die ook de scenario’s van Hollywoodfilms, tv-series en toneelstukken op zijn naam heeft staan. Toch is er relatief weinig van hem in Nederlandse vertaling verschenen. Natuurlijk is het gegeven van reïncarnatie, een overleden persoon die terugkeert op aarde in het lichaam van een ander, een veelvuldig terugkerend thema in de suspense en mysterie-literatuur. Maar Ambrose werkt het buitengewoon spannend en origineel uit. Hij schept constante twijfel over de identiteit van Julia/Melanie.
Gedurende die zoektocht creëert Ambrose zoveel dwaalsporen dat zowel Tom als de lezer aan de lopende band op het verkeerde been worden gezet. Niets spannender dan onzekerheid. Het duistere verhaal is bijzonder knap geconstrueerd en kent vele horrormomenten waarin de geest van Melanie bezit neemt van die van Julia. Ambrose is hier op zijn best. Het verhaal heeft vaart en is ronduit angstaanjagend. Daarnaast beschrijft Ambrose op boeiende wijze de strijd van Tom tegen alcohol. Hij weerstaat de aandrang om zelfmoord te plegen omdat hij liever een glas alcohol wil.

Ambrose wisselt de strijd tegen alcohol, de slopende zoektocht en de horrormomenten waarin de bezetenheid van het meisje wordt beschreven, goed gebalanceerd af. Daartoe maakt hij gebruik van meerdere perspectieven zoals die van Tom Freeman en van diens bezeten dochter Julia. Knap daarbij is dat Ambrose het verhaal zo weet te vertellen dat de lezer niets of niemand meer vertrouwt en aan alles begint te twijfelen.

Dubbelziel is een thriller die het woord suspense een nieuwe inhoud geeft. Zenuwslopend, mysterieus en donker als de nacht. De boodschap dat “het leven nu eenmaal niet eerlijk is” nemen we voor lief. Blij dat David Ambrose eindelijk terug is.

***

Hilde Roberts: “Dubbelziel” is een prima thriller voor de zwoele zomeravonden
Juli 2014: Julia’s eerste woordje is ‘meloen’. Tenminste; dat verstaan haar ouders. Als ze in een spelletje met haar verder oefenen met namen, blijken ‘papa’ en ‘mama’ geen probleem. Als ze naar zichzelf wijst, zegt ze echter ‘Melanie’ te heten. Tom en Clare staan voor een raadsel. Een raadsel dat de komende jaren, als Julia opgroeit, steeds indringender gevolgen heeft.
Ambrose neemt de tijd om het verhaal te vertellen. Maar kort genoeg om te willen weten wat zich in die nacht afgespeeld heeft. Kan je een moord plegen, zonder herinneringen eraan? Als je eenmaal bij deel II komt, gaat de tijd ineens snel.  Niet alleen jouw tijd. Ook de tijd die Tom en Julia nog rest om tot de oplossing te komen.  Tijd blijkt gelukkig geen constante.
Waardering:  7/10

***

Boekenbijlage.nl-Monique Dijkgraaf: Een thriller die moeilijk weg te leggen is
juni 2014: Ik werd nieuwsgierig naar dit boek door de combinatie van titel, cover en flaptekst. Het leek mij een spannend, maar zeker ook bijzonder verhaal te worden. Het boek bestaat uit vier delen, elk vanuit een ander perspectief geschreven. Doordat deze wisselingen in perspectief telkens plaatsvinden op goed getimede tijdstippen in het verhaal, bevordert deze indeling zeker de spanning in het boek. Het maakte dat ik het boek bijna in één ruk uit las.
De vier delen zijn weer onderverdeeld in korte hoofdstukken, zodat het boek goed behapbaar is. De schrijfstijl is vlot te noemen, met gemakkelijk taalgebruik en korte zinnen.
De titel vind ik erg goed gekozen. Als je de flaptekst leest, kun je de titel eigenlijk al verklaren, maar er zitten meer dubbelzinnige dingen in het verhaal. De titel is hierdoor op meerdere situaties in het boek van toepassing. De cover met het meisje met de twee gezichten vind ik prachtig!
In Dubbelziel gebeuren vreemde dingen. Julia wordt bezeten door de geest van een overleden meisje. Wat er gebeurd is met Melanie wordt langzamerhand duidelijk. Sommige dingen blijven echter onverklaarbaar. De lezer moet zelf uitmaken wat hij hiervan vindt. Maar of je nu gelooft in reïncarnatie of niet, feit is dat er wel een goede, spannende thriller ligt. Ambrose weet het geheel op een geloofwaardige en nuchtere manier te brengen. Hij laat zien dat een deel van de gebeurtenissen wetenschappelijk te verklaren is. Maar het verhaal gaat nog wel een stukje verder en gelukkig probeert hij niet ‘het onverklaarbare’ verklaarbaar te maken.
De spanning is goed opgebouwd en zit door het hele boek verspreid. Zo af en toe laait de spanning even flink op waarna het verhaal weer in rustiger vaarwater belandt. De plot zit ontzettend goed in elkaar. Spannend, onverwachts en helemaal in de sfeer van de rest van het verhaal.
“De menselijke geest blijft een mysterie. Ik vermoed dat we hem nooit helemaal zullen doorgronden.”
Aanrader en boek van de week op boekenbijlage.nl

***

Fien D: Niets of niemand kan je uit het verhaal weglokken
juli 2014 – 5 sterren. Omdat ik nog niet bekend ben met boeken van het genre ‘suspense ‘, waag ik me eraan om voor het lezen eerst de achterflap te lezen. Eerst dacht ik dat ik dat beter niet gedaan had. Het verhaal op de achterflap vertelt denk ik al behoorlijk wat van het verhaal en wekt al bepaalde verwachtingen op waarvan ik verwacht dat ik die zal blijven zoeken doorheen het boek. Maar niets is minder waar.

Het boek zelf bestaat uit een intrigerende titel die samen met de cover voor mij al zeker de interesse wekt.
Ambrose begint sterk aan het boek door een zeer goede ‘inleefsituatie’ te schetsen van hoofdpersonage ‘Tom’ die zoals de achterflap al vertelde een alcohol- en drugsprobleem heeft. Tot mijn verbazing voelde ik me direct met hem verbonden. Ik snapte zijn angsten, behoeften, … en nog meer, zijn verwarring. Eens meegezogen in zijn verleden, begint Ambrose zeer subtiel over te schakelen naar het heden, wat ook de hoofdlijn van het verhaal zal zijn. Of toch niet? Je blijft tijdens het lezen gefocust op de ervaringen van het hoofdpersonage Tom, ook al komen Julia (zijn dochtertje) en enkele andere personages dicht in de buurt om je het hoofd op hol te maken met hun actievere rol. Maar de allerbelangrijkste vragen van heel het boek veranderen niet: Wie heeft wat gedaan? Hoe draait het uit in de toekomst? De rollercoaster die Tom meemaakt is zo surreëel maar ook zo ‘beangstigend moest dat waar zijn’, dat je er over begint na te denken alsof het een waargebeurd verhaal is.

Het is een vlot geschreven boek dat, eens je er in begonnen bent, je volledige aandacht opeist. Of je het nu op een overvolle trein leest of in een stil hoekje in een knusse zetel. Niets of niemand kan je uit het verhaal weglokken. Ook als je het boek hebt dichtgeklapt, blijft je geest verder zoeken naar de ontrafeling en verdere ontknoping van het verhaal. Zo kan je niet anders dan deze pageturner terug ter hand nemen om je ongemakken van het niet-weten te verzachten. Dit boek is een echte aanrader!

***

Dubbelziel kreeg in een recensie (een mooie 7,5) van de Stephen King Fanclub!

***

Tazzynka: super spannend en mysterieus boek!
juni 2014: Dit boek leest echt heel snel, als een trein. Je kunt het niet meer wegleggen.
Hoe Tom zich voelt wordt heel goed omschreven. Als ouders raak je toch ook helemaal in paniek, als je kind, je kind niet meer blijkt te zijn? Zeker omdat ze aangeeft dat ze ook van haar andere mama houdt! Dat doet zeer in elk moederhart. En je krijgt echt de kriebels als Julia weer Melanie word.
De omgeving en vooral het enge huis worden zo goed beschreven dat je het gevoel hebt dat je er ook bent. Een heel creepy gevoel geeft dat huis me. Je voelt echt enorm mee met Tom. Spannend en ook een plot die ik niet zag aankomen. Echt een heerlijk boek om te lezen.
Een aanrader en ik geef het boek 5 sterren!

***

Stefanie85: filmscenario voor bizarre horrorfilm
juni 2014: Een entertainend boek: voor wie houdt van spanning in een mix van bovennatuurlijke verschijnsels. Het boek is dus voor mensen die iets meer willen dan alleen wat moorden en een whodunit.
Het boek leest eigenlijk een beetje als de exorcist, met scènes die goed zouden passen in de film. Niet verwonderlijk misschien als je ziet dat Ambrose ook scenarist is. Er is voldoende afwisseling en spanning. Pluspunt is dat de hoofdstukken kort zijn. Ze zorgen dat je de draad vlug terug kan oppikken, mocht je een pauze willen.
Op het einde van deel één en begin van deel twee klikt de puzzel in elkaar.
In deel 3 – het klinkt zeer mysterieus, maar ik wil niets verraden… – zat ik in de volle actie en spanning. Als je dan denkt, het is opgelost, komt David Ambrose met een onverwachte wending en denk je: “NEE, dit kan niet!” .
Het laatste deel is dan echt weer een rariteit, recht uit een bizarre horrorfilm.
Dit boek is dus in mijn ogen een filmscenario voor een redelijk bizarre horrorfilm. Het is entertainend, al mag je niet te hard realistisch nadenken.

***
wendy7213: Spannend verhaal met verrassend plot
juni 2014: Het boek heeft 62 korte hoofdstukken, leest lekker weg en blijft tot het eind spannend genoeg om in een keer uit te lezen.
Een aanrader, vijf sterren.

***

Times Literary Supplement:
David Ambrose onderstreept dat hij een meesterverteller is. Met Dubbelziel roept hij veel meer op dan enkel huiver.

***

Sunday Express:
Suspense zo goed, dat het bijna zeer doet.

 

Facebooktwittermail