Interview met Jack Lance door Roland Bos

Ik heb een nieuw boek uit: Goede Voornemens.

Roland Bos, ook genoemd op de achterflap van Goede Voornemens, en van het online magazine Duistere Vertellingen kwam bij Jack langs voor een interview.  Hieronder kun je het lezen (het is ook geplaatst in DV editie 66, jaargang 6).

Goede Voornemens: tot 31 december a.s. voor maar 15 euro INCLUSIEF verzenden binnen Nederland.
Dus als je nog iets zoekt voor de feestdagen… zoek niet verder!  Te koop in de webshop van Jack Lance (www.jacklance.com.)


INTERVIEW
ROLAND BOS: Welkom Jack, ik hoorde dat je een nieuw boek uit hebt!

JACK LANCE: Ja, dank voor je belangstelling. Maar… mag ik eerst vragen hoe het met jou gaat?

ROLAND BOS: Beter. Ja, het gaat gelukkig beter nu. Dank je wel, ik heb…

JACK LANCE: … Je hebt een behoorlijk heftige tijd achter de rug, hoorde ik.

ROLAND BOS: Ja, dat klopt, maar laten we het daar niet meer over hebben. Ik wil het achter me laten en…

JACK LANCE: Recensies, schrijf je die nog?

ROLAND BOS: Nee, absoluut niet! Daar brand ik me de vingers niet meer aan. Wat dacht jij? Dat ik gek ben?

JACK LANCE: Nee, dat heb ik nooit gedacht. En ik begrijp dat je wat voorzichtiger bent geworden met het uiten van je meningen.

ROLAND BOS: Ik beperk me voortaan tot boekbeschrijvingen. Dat is wat anders dan recenseren. Ik oordeel nergens meer over. Kunnen we nu dan eindelijk beginnen? Dit gaat niet over mij. We zijn hier voor jouw boek…

JACK LANCE: Sorry, ik was gewoon benieuwd. Ga je gang.

ROLAND BOS: Oké, goed. Begin dan maar eens met waarom Goede Voornemens er is gekomen.

JACK LANCE: Omdat ik mijn ideeën voor deze korte verhalen kwijt wilde. Goede Voornemens is het laatste deel van een drieluik dat begon met Verhaaltjes voor het Slapengaan en verder ging met Black Friday.

ROLAND BOS: Een drieluik, zeg je?

JACK LANCE: Ja, Verhaaltjes voor het Slapengaan is er voor papa’s en mama’s die voor geen kleintje vervaard zijn. Dat ‘kleintje’ slaat op de kroost van papa’s en mama’s. Het ‘vervaard zijn’ op het durven lezen van de verhalen in die bundel. Maar dat had je vast begrepen, want als ik even terugdenk aan het laatste boek dat jij hebt gelezen, de Profetieën van…

ROLAND BOS: Hou op! Hou op! Alsjeblieft, spreek niet de titel uit van dat boek, ik wil er niets meer over horen! Ik mag er niets meer over horen, want anders… nou ja, je wéét wat er dan gebeurt!

JACK LANCE: Klopt, weet ik. Oké, duidelijk, ik zwijg als het graf. Als een graftombe in Greyfriars Kirkyard, zeg maar. Nou, dat tweede boek in het drieluik, Black Friday, gaat dus over dealtjes sluiten. En Goede Voornemens… tja, de titel zegt het al, niet?

ROLAND BOS: Hoe zijn de verhalen in Goede Voornemens ontstaan?

JACK LANCE: Het begon ooit met een opmerking van mijn dochtertje, toen ongeveer twee jaar jong. Inmiddels is ze een grote meid van bijna twaalf. Toen we een keer met het gezin in een hotel waren, riep ze aan de ontbijttafel uit dat een gekookt ei ‘wiebelde’. Wat ze bedoelde was me niet duidelijk – het is me ook nooit duidelijk geworden, geef ik toe – maar ik vond het een mooi woord. Een wiebelei. En het verhaal dat in de bundel staat vormde zich in mijn hoofd.

ROLAND BOS: Ik heb het gelezen. En ik heb nu ook nachtmerries over kuikens, dank je wel. Alsof ik nog niet genoeg aan mijn hoofd had. En de andere verhalen in Goede Voornemens?

JACK LANCE: Ik woon op het platteland en heb een grote tuin. De reden dat mijn gazon eruitziet als een biljartlaken komt door mijn automower. Hij rijdt kriskras over het gras en soms tegen je aan als je in de weg staat. Op een dag maakte een bezoeker dit mee. De automower reed tegen zijn enkels. ‘Ga weg, jij!’ riep mijn bezoeker, zelfs een beetje geschrokken, en hij illustreerde dit door wild met zijn armen te gebaren, alsof hij de machine wilde wegslaan. Op dat moment kwam het idee voor Grasmaaien in me op.

ROLAND BOS: Dit is niet het enige verhaal in de bundel dat met tuinieren te maken heeft. Ik had nooit groene vingers bij je verwacht, trouwens…

JACK LANCE: Ik ben van alle markten thuis! Ik zei het al, ik heb een flinke tuin en mijn grond is vruchtbaar. Dat komt omdat er veel wormen onder de grond leven. Maar wormen trekken ook mollen aan. Ik had enorme problemen met die beesten. Zulke problemen zelfs dat ik de cursus mollen- en woelrattenbestrijding heb gevolgd. Daar ben ik voor geslaagd, wat betekent dat ik nu naast auteur ook gediplomeerd ongediertebestrijder ben. Mijn leven is compleet. En de ergernis over alle molshopen in de loop van de tijd op mijn grond had één voordeel: het leverde het verhaal op dat je in de bundel bent tegengekomen, getiteld Molshopen.

ROLAND BOS: Praat me niet van wat je ondergronds kunt tegenkomen. Op begraafplaatsen, bijvoorbeeld. Maar ik hoor nog weinig over goede voornemens zelf…

JACK LANCE: In elk verhaal staat een goed voornemen centraal. Het begon me juist op te vallen dat de drie genoemde verhalen eigenlijk gingen over mensen met heldere voornemens. Ze probeerden situaties te veranderen. Toen besloot ik om nog twee verhalen met als onderliggend thema een goed voornemen toe te voegen aan de bundel. Een eerste versie van Gezond Leven dateert van langer geleden. Het is een parodie op de hedendaagse trend om zoveel mogelijk pleziertjes in het leven te ontzeggen en te vervangen door gezondere alternatieven. Ik vind dat je soms ook moet kunnen blijven genieten.

ROLAND BOS: Ja, precies wat mij lange tijd niet is gegund. Ik snap wat je bedoelt.

JACK LANCE: Mijn sympathie heb je. En een verhalenbundel over goede voornemens kan natuurlijk niet zonder een verhaal over het meest iconische voornemen dat er is: afvallen en diëten. Dit is het op één na jongste verhaal dat ik heb geschreven, en sindsdien durf ik nauwelijks meer op mijn eigen weegschaal te gaan staan. Ik wil wel weten wat mijn gewicht is, maar… ik vertrouw weegschalen opeens niet meer helemaal.

ROLAND BOS: En dan het laatste verhaal in de bundel…

JACK LANCE: Jouw verhaal, Roland. Dat is jouw verhaal. Ik moet zeggen, ik kon het niet geloven toen ik erover hoorde. Ik moest het opschrijven. Mensen waarschuwen. Recensenten vooral, eigenlijk. Of misschien alleen maar recensenten. Ik denk dat me dat gelukt is. Wat denk je er zelf eigenlijk van, terugblikkend op de verschrikkelijke periode die achter je ligt? En hoe gaat het nu met Koos? Je weet wel, Koos van Akerlaken?

JACK LANCE: Roland?

JACK LANCE: Waarom kijk je opeens zo… bleek?

JACK LANCE: Gaat het wel goed met je?

JACK LANCE: Roland?

JACK LANCE: Roland!

Als je ingeschreven bent op de nieuwsbrief van Jack Lance, heb je dit berichtje ook in je mail gekregen. Wil je in het vervolg graag nieuwe berichten ontvangen, schrijf je dan hier even (gratis!) in!

Interview met Jack Lance door Roland Bos
Facebooktwittermail